Drugsmisbruik als verkeersdeelnemer

Het onder invloed deelnemen aan het verkeer komt helaas nog dagelijks voor. Dat wil niet per definitie zeggen dat het een bestuurder van een auto hoeft te zijn.
Deelnemen aan het verkeer kan ook zijn met een motorvoertuig als een brommer of een motor. Als fietser neem je ook deel aan het verkeer.

Stimulerende middelen

Het gebruik van stimulerende middelen als ecstasy of cocaïne kunnen in het verkeer gevaarlijke situaties veroorzaken. Het inschattingsvermogen verslechterd door de inname van drugs. Hierdoor is het denkbaar dat er situaties ontstaan waarbij er andere (zwakke) verkeersdeelnemers over het hoofd gezien worden waardoor een ongeluk al snel is gebeurd.

Na een verkeersongeval wordt er in de meeste gevallen een blaastest afgenomen om te controleren of dat een gebruiker alcohol heeft gedronken. Op drugs met uitzondering van cannabis kan met een blaastest nog niet gevonden worden. Bij aanwijzingen van het gebruik van harddrugs kan een bloedtest afgenomen worden op het politiebureau. Uitslag van de test moet blijken na analyse van het bloed. Bij positief resultaat kan het ernstige consequenties hebben.

Wetgeving

De wetgeving omtrent rijden onder invloed van een gemotoriseerd voertuig heeft verschillende consequenties. Er wordt ook nog onderscheid gemaakt of dat een bestuurder enkel wordt aangehouden en/of dat er sprake is van een (dodelijk) ongeluk. .

Bij een positieve uitslag van de test zonder ongeluk wordt in de meeste gevallen het rijbewijs ingenomen door het OM. Is er sprake van een positieve uitslag bij een dodelijk ongeluk of een ongeluk met letsel dan is kans groot dat de bestuurder een gevangenisstraf tegemoet kan zien.

Zeg NEE tegen drugs in het verkeer!