Is drugs extra schadelijk bij gebruik op jongere leeftijd

Het gebruik van drugs komt voor in de meest uiteenlopende leeftijdsgroepen. Helaas zijn er ook nog genoeg situaties waarin minderjarig gebruik maken van drugs. Het is tegenwoordig ook voor minderjarig te makkelijk om in het bezit van hard en softdrugs te komen.

Bij volwassenen kan het gebruik van drugs uitlopen in een verslaving. Voor jongeren is dit niet anders alleen heeft het vaak nog meer consequenties als dat volwassenen hier gebruik van maken.

Je lichaam blijft zich tot een leeftijd van ongeveer 21 jaar ontwikkelen. Exacte periodes kunnen we niet noemen omdat het per persoon verschillend is. De hersenen blijven zich nog een stukje langer ontwikkelen dan het lichaam. Dat kan voort duren tot de leeftijd van plusminus 23 jaar. De ontwikkeling die plaatsvind in deze periode is van groot belang om later als volwassene gezond te zijn.

Wat heeft drugs hier voor invloed op?
Omdat het lichaam nog volop in ontwikkeling is kunnen drugs als alcohol en andere hard/softdrugs zorgen voor stoornissen in deze ontwikkeling. Groeistoornissen, concentratiestoornissen en hersenbeschadigingen kunnen het resultaat zijn van drugsmisbruik tijdens de ontwikkeling van het lichaam.

Daarnaast is de dosis voor jongeren compleet anders als voor volwassenen. Volwassen personen hebben meer bloed in hun lichaam dan jongeren die nog niet geheel volgroeid zijn. Omdat zij minder bloed hebben betekend dit dat de dosis hierdoor automatisch hoger wordt bij inname van dezelfde hoeveelheid.

Psychische factoren
Cannabis en andere harddrugs kunnen psychisch ook behoorlijk wat schade aanrichten. Gebruikers kunnen last krijgen van depressies, angstaanvallen, psychoses en nog veel meer. Voor volwassenen kan dit al ernstige consequenties hebben laat staan voor jongeren die nog minder sterk in hun schoenen zijn.

Daarnaast omdat jongeren nog niet het inzicht hebben van een volwassen persoon gebeurt het regelmatig dat zij situaties waarin zij zich bevinden (vaak met ‘vrienden’) geheel verkeerd inschatten. De drugs in combinatie met de kleine levenservaring kan zorgen voor onschuldig kattenkwaad maar ook voor situaties met desastreuse gevolgen.