Stoppen met roken

Roken wordt door de wet niet gelabeld als een drug, maar helaas kan het wel gecategoriseerd worden als verslaving. Als je wil stoppen met roken zal iedereen je wellicht een of andere manier adviseren. Sommigen spreken uit ervaring, anderen kennen mensen die gestopt zijn.

Zoals je wel weet zijn er veel producten op de markt om je te helpen stoppen met roken, van nicotine patches tot kauwgom, kruiden, medicatie, boeken, acupunctuur en zelfs hypnose. Elk van deze methodes is doeltreffend, anders waren ze niet meer op de markt. Het probleem is dat veel rokers op een te korte termijn resultaat verwachten, zonder eigenlijk zelf te beseffen dat ze verslaafd zijn en dat het tijd zal kosten.

Vooraleer te stoppen met roken is het dus belangrijk te begrijpen en accepteren dat je verslaafd bent. Eens je begrepen hebt dat je echt met een probleem zit, dan pas kan je er iets aan doen. Je mind -set is wellicht de belangrijkste troef om te slagen in het stoppen met roken.

Stel jezelf de vraag "Waarom rook ik nog steeds?" Als dit is omdat je er nog steeds van geniet, en je beweert eender wanneer er mee te kunnen stoppen, dan ben je hoogstwaarschijnlijk nog niet klaar om effectief op te geven. Je bent m.a.w. nog steeds in een ontkenningsfase, en de bovenvermelde methodes zullen je niet helpen. Als je op dezelfde vraag "ik weet niet"  hebt geantwoord, of je beseft dat roken slecht is en je wil ook zelf echt stoppen dan heb je veel meer kans om daarin te slagen.

Je zal lichamelijke ontwenningssymptomen ervaren die je de muur doen oplopen en de mensen die je graag ziet op de zenuwen werken. Maar deze mensen zullen zeker begrip tonen voor je mood -swings omdat ze weten hoe belangrijk het voor je is om te stoppen met roken.

De mentale strijd zal hard zijn en je moet voorbereid zijn op het feit dat je nog steeds een sterke drang naar sigaretten zal hebben. Het is heel belangrijk om sterk te zijn, karakter te tonen en de verleiding te weerstaan! De eerste dagen zullen het moeilijkst zijn, daarom is het belangrijk zeker dan alcohol en koffie te vermijden. Dit zijn namelijk twee grote triggers die je drang naar roken kunnen uitlokken. Cold turkey is wellicht de beste optie om te stoppen met roken, omdat alle toxins meteen uit je lichaam zijn, maar het is zeker ook de moeilijkste! Na enkele dagen gestopt te zijn met roken zal je het positieve effect al merken.