Verslaving aan drugs in een gezinssituatie

Een gezinslid dat verslaafd is aan drugs is de nachtmerrie van alle ouders. Hoe zorgen we dat hij/zij van de verslaving af kan komen? In praktijk blijkt dit vaak vervelend situaties op te leveren voor alle leden van het gezin.

Wanneer een van de kinderen verslaafd raakt aan de drugs heeft de impact op de hele functionering van het gezin. Ouders willen er alles aan doen om er voor te zorgen dat hun kind op het rechte pad blijft en de drugs links laat liggen. Vaak zien we dat er veel problemen ontstaan binnen een gezin. Dat kan de volgende oorzaken hebben:

Ouders

Ouders van een verslaafd kind zijn vaak ontdaan door het misbruik van drugs. Hoe heeft het kunnen gebeuren, waarom heeft hij het gedaan? Zo hebben we hem toch niet opgevoed? Uiteraard probeert u te vermijden dat uw kind drugs gaat gebruiken dat spreekt voor zich. Het probleem wat hierna vaak ontstaat is dat ouders verwijten naar elkaar gaan maken over wie er ‘fouten’ heeft gemaakt in de opvoeding. De verslaving van uw kind kan genoeg andere redenen hebben. Opvoeding hoeft er niet persee een van te zijn. Belangrijk is voor de ouders zij ze met elkaar blijven praten en steunen waar nodig.

Overige gezinsleden (broers/zussen)

Doordat het verslaafde gezinslid vaak veel aandacht vraagt/vereist van de ouders zien we vaak dat andere kinderen in vergetelheid raken. Ouders zijn ontzettend veel bezig met het begeleiden van een verslaafd kind en vergeten om te ‘praten’ / ‘communiceren’.

Het logische gevolg op een dergelijke situatie kan zijn dat de andere broers of zussen ook minder slimme keuzes gaan maken als schreeuw om aandacht. Hier is het de taak aan de ouders om te blijven communiceren met de overige gezinsleden. “Hoe gaan het op school, voetbal?” Laat de kinderen vertellen en luister goed naar wat ze te zeggen hebben.

Samen sta je sterk

Ondanks dat het geen makkelijke opgave is om het gezin bij elkaar te houden is het toch belangrijk om dit prioriteit te geven. Wanneer ieder voor zich gaat leven wordt het alleen maar moeilijker. Blijf praten (communiceren) met elkaar en praat openlijk over de gebeurtenissen. Op deze manier kun je elkaar steunen in de moeilijke tijden.